Založ si blog

Môj prvý startup

Cieľom tohto startup je dokázať si, že podnikať sa dá aj popri zamestnaní, aj bez vstupnej investície. Nie, klamem.

Cieľom startupu je nájsť odvahu zarábať peniaze aj iným spôsobom než bežným zamestnaním, teda zarobiť pár eur a zvýšiť životný štandard mojej rodiny. Ďalej mať možnosť vykašlať sa na zamestnanie kde zamestnanec má vždy nejakého nadriadeného a môcť spať aspoň o hodinku dlhšie aj v pracovných dňoch. Inak povedané kašlať na rady rodičov, ktorí celkom pochopiteľne svoje deti vidia ako deti aj v 40 a preto istota zamestnania detí je z pohľadu rodičov tou najuspokojivejšou istotou. Výsledok úsilia  by mal byť jednoduchý. Urobiť prvý krok. Možno to bude k niečomu a možno nie. Čas ukáže.

Myšlienka konečne niečo zmysluplné urobiť prišla u mňa po zrelej, asi tak 20-ročnej úvahe. Doteraz si pamätám roky 1991-2. Bolo krátko po revolúcii a začínala prvý vlna kupónovej privatizácie. Tí, ktorým tatko komunista povedal: „založ privatizačný fond“, tí sú dnes už „za vodou“. Rovnako aj tí, ktorí v 1990-1992 skúpili obchodné priestory alebo celé domy v centrách miest za pár tisíc až desiatok tisíc korún, od rôznych komunistických spotrebných družstiev a podnikov v rámci malej vlny privatizácie. Pamätáte? Kto mal odvahu? Kto bol taký analytik aby odhadol, že o 5 rokov bude suma za ktorú mohol kúpiť nehnuteľnosť v centre mesta len výškou obyčajného mesačného platu zamestnanca?

To čo ma ale v tej dobe zaujalo najviac boli publikácie a rady ako začať podnikať. Hltal som ich, ešte ako študent strednej školy, ale pochopil až neskôr pri štúdiu obchodného zákonníka. Brožúrky plné informácií kde sa registrovať, ako sa registrovať, čo to znamená platiť dane, ako vyplniť daňové priznanie, ako viesť účtovníctvo boli písané ľudskou rečou. To sa už dnes nevidí. Už vôbec nie v štátnej podpore pre začínajúcich podnikateľov, ktorá na Slovensku neexistuje. V deväťdesiatych rokoch sa montérky a dodávkové auto nespájali s profesiou robotníka, ale začínajúceho podnikateľa. Už vtedy som vedel, že chcem robiť niečo viac než len pracovať. Ale na to aby som začal robiť niečo relevantné, na to som sa odhodlával 20 rokov. www.mince-numizmatika.sk tvorím popri zamestnaní. Aby som neupadol späť do lenivosti a ďalej rozvíjal tento web, skúsim písať ako v tom pokračujem. A možno mi niekto dá radu ako sa vyvarovať prípadným chybám. Kto vie?

Obchodné tajomstvo

20.04.2011

Rozmýšľal som či zverejniť detaily, ktoré so mnou komunikujú klienti. Podľa môjho názoru dokonale odhaľujú podstatu predaja na mince-numizmatika.sk. Sú to skôr výroky, ktoré vzájomne na seba nenadväzujú, avšak podľa môjho názoru stoja za povšimnutie. V bežnej firme by ich považovali za obchodné tajomstvo. Autori, určite si svoje vyjadrenie nájdete: Raz príde deň [...]

Drobnosť, ktorá znamená úspech v podnikaní

07.04.2011

Každý človek ktorý sa chce pokúsiť o vlastný úspech môže jednoducho a aj bez potreby väčších investícií rozbehnúť svoj vlastný projekt. Popri zamestnaní, s využitím internetu, a bez podnikateľských priestorov. Som presvedčený, že ideálny podnikateľský nápad neexistuje, existuje len zodpovedný prístup ku svojim povinnostiam, ten predstavuje 50% úspechu. Každý [...]

Návod na lepší život?

01.04.2011

Páči sa mi hľadať riešenia, ktoré dokážu zarábať. V škole nás učili, že najlepšie riešenie je takzvané „win-win“. Veľmi zjednodušene to znamená, že predáte a zákazník je spokojný = win. Na oplátku zarobíte = win. Tak nech mi niekto vysvetlí, prečo tento princíp nemôže fungovať, keď predávate pre niekoho iného? Prečo zamestnávateľ nedokáže oceniť [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 48374x
Priemerná čítanosť článkov: 4837x

Autor blogu

Kategórie